Tratamentul cu toxina botulinica (Botox)Botox/Toxina botulinica – VISTABEL®/ Allergan este indicat pentru ameliorarea temporară a aspectului ridurilor moderate spre severe la adulți, cu vârsta între 18 și 65 de ani.
Ce riduri se pot trata cu Botox?
  • ridurile dintre sprâncene, observate în momentul încruntării maxime (riduri glabelare)
  • ridurile comisurii palpebrale laterale (riduri de tip „laba gâștei”)
  • ridurile de pe frunte, observate în momentul ridicării maxime a sprâncenelor

Cum functioneaza toxina botulinica?

Previne contracția mușchilor, conducând la o relaxare temporară și reversibilă. Revenirea la starea inițială este graduală. Efectul începe să apară precoce, la 3-4 zile post-injectare și este maximal la 1-2 săptămâni.

În cadrul hiperhidrozei axilare, toxina poate inhiba, temporar, secreția glandelor sudoripare.

Studiile clinice au demonstrat un efect optim pentru 4 – 7,5 luni în cadrul hiperhidrozei axilare, iar circa 30% din pacienți vor mai prezenta efectul după 1 an.

Cum se realizează procedura?

În mod normal, procedura nu durează mai mult de 20 de minute, iar, după injectare, nu este nevoie de timp de recuperare. Se poate părăsi cabinetul medical imediat după procedură și este recomandat ca pacientul să nu stea intins sau să se aplece timp de 4 ore după tratament; să nu maseze zonele tratate sau să nu facă efort fizic timp de 24 de ore. Nu se recomandă traume la nivelul zonelor injectate, sauna sau expunerea la UV, pentru 7 zile postinjectare. Este indicată însă contracția voluntară a mușchilor injectați (mișcări ușoare de încruntare, de încrețire a frunții, de închidere și deschidere a ochilor), care grăbește instalarea efectului dorit.

Posibile efecte secundare temporare

Reacțiile adverse sunt rare și nu sunt periculoase: dureri de cap, posibilă „cădere” de sprânceană sau de pleoapă, vedere tulbure sau de paralizia altor mușchi decât cei vizați. Multe dintre aceste posibile efecte dispar la câteva zile după procedură.

Efectul este temporar sau permanent?

Efectul tratamentului cu Botox este de aproximativ 3 luni și este temporar.

Tratamentul nu este indicat pentru pacienții:

  • care suferă de epilepsie netratată;
  • care dezvoltă cicatrice hipertrofice;
  • femei însărcinate sau care alăptează;
  • cu afecțiuni cutanate inflamatorii;
  • cu afecțiuni cardiace sau reumatice;
  • care iau medicamente anticoagulante.