Fracturile osteoporotice reprezinta o problema majora a sistemului de sanatate. 1 din 6 femei la postmenopauza va suferi o fractura de sold, mortalitatea in primul an dupa fractura fiind de aprox 20%!
Osteodensitometria cu ultrasunete este o investigaţie neinvazivă, accesibilă, neiradiantă, utilizată pentru estimarea riscului de osteoporoză.
OSTEOPOROZA  se defineste ca masa osoasa scazuta si o distrugere a microarhitecturii osoase avand drept consecinta aparitia fracturii la un traumatism minor. Conform OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii), pentru femeile in postmenopauza si barbati  > 50 ani, se recomanda screening-ul cu ultrasunete – inainte de testul DXA (osteodensitometria prin absorbtie duala cu raze X).
Osteopenia si osteoporoza reprezinta rezultatul unui stil de viata modern: sedentarism, alimente superprocesate, consum exagerat de alcool, utilizarea unor medicamente de sinteza chimica, stres, consumul de diversi excitanti (bauturi energizante sau carbogazoase ce determina depletia de calciu si magneziu) si fumat.
Problemele fiziologice ale femeii la menopauza (naturala sau postchirurgicala, post-iradiere), nu explica numarul mare de persoane cu osteoporoze si osteopenii, ce apar la varste tot mai tinere.
In cazul barbatilor: reducerea precoce a nivelului de testosteron.
Odata instalata osteoporoza, nu este posibila refacerea masei osoase. Totusi interventia precoce poate preveni osteoporoza iar interventia tardiva poate opri progresia bolii. Daca este prezenta o cauza secundara tratamentul specific are scopul indepartarii cauzei.
Cu ajutorul echipamentului de ultimă generație în acest domeniu – OSTEODENSITOMETRUL CU ULTRASUNETE SONOST 3000 putem monitoriza modificarile osoase si aprecia riscul de fractură osteoporotică, cu o precizie ridicată, fara risc de iradiere!
Cu ajutorul OSTEODENSITOMETRULUI CU ULTRASUNETE, se poate estima densitatea minerala osoasă (DMO) exprimată în g/cm2 care desemnează dacă pacientul are un nivel scăzut, mediu ori avansat de risc la fracturare conform WHO (World Health Organization – Organizația Mondială a Sănătății).
Masuratorile sunt rapide, convenabile şi uşor de manevrat la nivelul calcaneului (osul calcaiului) în scopul evaluarii eficiente a riscului de fractura osteoporotica. Osul calcaiului este un sediu accesibil și cu o activitate metabolică intensă (asemănătoare sediului vertebral).
Scorul T furnizează rezultatul prin compararea densităţii osoase a pacientului cu densitatea osoasă a unei persoane ce prezintă densitate maximă osoasă (un tânăr sănătos de 30 de ani). Densitatea minerală osoasă se apreciază pe baza scorului T calculat cu ajutorul aparatului OsteoSys, și anume:
  • osteoporoză când T ≤ -2.5,
  • osteopenie când -2.5 < T < -1.0,
  • normal când T ≥ -1.0.

 

Scorul Z compară densitatea pacientului cu cea a unei persoane de aceeaşi vârstă, pentru a aprecia gradul pierderii osoase. Un scor Z negativ înseamnă că pacientul prezintă oase fragile, un scor pozitiv înseamnă că pacientul se încadrează în limite normale.

În urma ultrasonometriei se obțin doi parametrii osoși: SOS (speed of ultrasound – viteza ultrasunetului) și BUA (bone ultrasound attenuation – atenuarea ultrasonoră osoasă).

Un parametru BUA scăzut indică un risc de fractură crescut, el indică densitatea minerală osoasă și arhitectura sa, iar parametrul SOS caracterizează densitatea osoasă și elasticitatea sa.

In concluzie: densitometria osoasa de la nivelul calcaneului este o metoda de screening a densitatii masei osoase la toate varstele usor accesibila si gratuita, utila in identificarea pacientilor care necesita evaluare DXA.

In clinica noastra, aceasta investigatie se realizeaza de catre medicul endocrinolog, geriatru sau ortoped si se poate efectua GRATUIT cu trimitere de la medicul de familie, sau cu plata.