Hemoroizii reprezinta o problema serioasa, extrem de frecvent intalnita in practica medicala. Fiind una din cele mai comune afectiuni la nivelul intregii lumi, boala hemoroidala afecteaza in egala masura femeile si barbatii. Cauzele acestei afectiuni nu sunt cunoscute cu exactitate, insa principalii factori de risc sunt constipatia cronica, alimentatia haotica, sedentarismul, obezitatea, bolile ficatului, inclusiv statul pentru perioade mari de timp in picioare sau in sezut, fumatul, abuzul de alcool si de condimente. In jurul canalului anal, in partea superioara a acestuia exista o retea de canale arterio-venoase numite plexul hemoroidal intern. In jurul liniei ano-cutanate se gaseste o retea venoasa care formeaza plexul hemoroidal extern. Cand plexul hemoroidal intern determina simptome , numim aceasta conditie boala hemoroidala.

Simptomele asociate bolii hemoroidale sunt reprezentate de prurit anal, sangerare la defecatie, protruzia tesutului hemoroidal in afara canalului anal si durere atunci cand hemoroizii se inflameaza sau se trombozeaza. In functie de severitatea bolii, hemoroizii sunt clasificati in 4 grade. In functie de clasificarea lor, se impun anumite masuri terapeutice; de la tratamente medicamentoase si unguente locale, pana la interventii complexe – ligaturi cu benzi elastic RBL, scleroterapie, dearterializare hemoroidala transanala, uneori hemoroidectomie.RBL sau TEHNICA DE LIGATURARE CU BENZI ELASTICE este procedura de electie in cazul hemoroizilor de grad II, cu eficacitate similara chirurgiei dar fara riscurile asociate acesteia. In RBL se aplica inele de cauciuc la baza pachetului hemoroidal, astfel incat tesutul strangulat se necrozeaza si se detaseaza in cateva zile, in locul respectiv formandu-se o cicatrice punctiforma. Se pot banda intr-o sedinta pana la 3 pachete hemoroidale, dar este preferabil sa se realizeze cate o singura aplicare pe sedinta pentru a micsora disconfortul post-procedural.

RBL sau TEHNICA DE LIGATURARE CU BENZI ELASTICE a devenit cea mai raspandita metoda terapeutica datorita simplitaţii, costului relativ redus, eficacitaţii in pana la 80% din cazuri precum si tolerabilitatii crescute. Tehnica este puţin dureroasa iar hemoragiile secundare pot aparea doar la 2-5% din pacienti.