“A fi tânăr mereu nu însemnă să ai 20 de ani. Tinereţea se referă la optimism, la starea de bine şi la un scop pentru care să lupţi”.
Acesta era unul dintre principiile în care credea Ana Aslan, medicul despre care se spune că a cucerit lupta cu timpul.
Bătrânețea ar trebui să fie liniștită, iar îngrijirea medicală o prioritate, astfel încât menținerea unui stil de viață activ și sănătos să nu pună nicio problemă. Apelează cu încredere la un medic specialist în geriatrie, pentru că viața merită să fie trăită cu bucurie la orice vârstă! În general, la vârsta a treia, persoanele suferă de mai multe afecțiuni. Procesul de îmbătrânire este unul complex și trebuie înțeles în profunzime pentru a reduce efectele înaintării în vârstă.
Odată cu înaintarea în vârstă, preocuparea pentru starea de sănătate ar trebui să devină o prioritate, chiar dacă nu este prezentă o simptomatologie anume. Apelarea la un medic geriatru poate ajuta la susținerea unui stil de viață cât mai activ și independent. Este indicat să mergi la un consult geriatric sau să încurajezi persoanele în vârstă dragi ție să facă acest lucru dacă observi anumite schimbări precum:
 • o scădere a capacității de concentrare;
 • episoade de pierdere a memoriei;
 • dificultate în realizarea sarcinilor comune de zi cu zi (gătit, mâncat, spălat rufe, curățenia în cămin);
 • scăderea forței musculare
 • dureri osteo-articulare
 • scaderea poftei de mancare
 • stare de tristete prelungita; ganduri negre persistente
 • insomnie

Ieșirea la pensie, reducerea activităților obișnuite, izolarea față de membrii familiei și față de prieteni pot duce la dezvoltarea unei depresii pe care multe persoane de vârsta a treia nu o conștientizează. Un medic specialist poate pune un diagnostic corect și poate ajuta persoana în cauză cu tratamente adaptate nevoilor ei.

Care sunt avantajele pe care le oferă un medic specialist în geriatrie?

Un medic specialist are capacitatea de a îmbunătăți stilul de viață al pacienților, poate prescrie tratamente pentru diverse afecțiuni existente sau pentru a preveni instalarea altora. Medicii geriatri, în colaborare cu medicii specialiști pe diverse ramuri, pot ține sub control și chiar trata o mulțime de afecțiuni specifice vârstelor înaintate precum: boli de inimă, boli metabolice, demență, osteoporoză, incontinență, cancer, pierderea acuității vizuale, diabet, insomnie.

Asistența geriatrică implică îngrijiri specifice vârstei înaintate, consultații generale, analize complexe și o colaborare directă și activă cu medicii specialiști din alte arii precum neurologie, medicină internă, cardiologie, oncologie și nu numai. În general, la vârsta a treia, persoanele suferă de mai multe afecțiuni. Procesul de îmbătrânire este unul complex și trebuie înțeles în profunzime pentru a reduce efectele înaintării în vârstă.Tocmai de aceea, se impune ca vârstnicii să aibă suportul unei echipe formate din medicul de familie, din medicii specialiști (în funcție de afecțiunile în cauză) și din medicul geriatru. Prin eforturi comune, ei vor crește speranța de viață a persoanelor și calitatea acesteia!

In cadrul Clinicii MedIF Otopeni veti beneficia de urmatoarele servicii medicale in Specialitatea Geriatrie si Gerontologie:

 • Consultația geriatrică (evaluarea     stării de sănătate) – DECONTATA CU     BILET DE TRIMITERE
 • Explorari functionale: osteodensitometrie cu ultrasunete, electrocardiografie, spirometrie, masurarea fortei musculare, testarea memoriei, indice glezna-brat, etc
 • Evaluare cognitivă (teste de memorie pentru diagnosticarea bolilor de memorie (Alzheimer, demență mixtă, etc)
 • Diagnostic si plan de tratament