Ecografia de prostata poate fi de doua tipuri – transabdominala si transrectala. Ecografia transrectala poate ajuta la vizualizarea mai clara a structurilor anatomice de la nivelul prostatei. Procedura este sigura si nedureroasa. Produce imagini ale tesuturilor folosind unde sonore.
Ecografia de prostata poate fi facuta atat de rutina, ca parte a screening-urilor, dar si cand exista anumite simptome, ca dificultati la urinare sau urme de sange in urina. De asemenea, este folosita pentru a investiga un nodul depistat in timpul unui examen rectal, pentru a detecta anumite anomalii sau pentru a vedea daca prostata este marita.
Astfel, ecografia de prostata poate fi indicata pentru simptome precum:
  • probleme urinare;
  • sange in urina sau in sperma;
  • mase sau noduli in tesuturile din apropiere;
  • rezultate anormale la un test de sange sau de urina;
  • numar scazut de spermatozoizi.

De asemenea, poate fi folosita pentru a ajuta la diagnosticarea cauzei infertilitatii la barbat. Deoarece ultrasunetele ofera imagini in timp real, ele pot fi, de asemenea, utilizate pentru a ghida proceduri precum biopsiile cu ac, in care un ac este utilizat pentru a preleva celule dintr-o zona anormala a prostatei pentru teste de laborator ulterioare.

Ecografia de prostata este adesea folosita pentru a ajuta la diagnosticarea cancerului de prostata daca nivelul antigenului specific prostatic (nivelul PSA) este ridicat, daca medicul a identificat o zona anormala in timpul unui examen rectal digital sau sunt prezente anumite simptome, cum ar fi probleme la urinare. Daca analizele de sange arata un nivel PSA anormal, prostata se simte anormala la examinare si ecografiile arata semne de cancer, medicul va recomanda de obicei o biopsie de prostata. 

Pregatirea pacientului inainte de o ecografie tract urinar:

Ecografia de prostata nu necesita o pregatire speciala. Purtati imbracaminte confortabila, lejera. Poate fi necesar sa aveti vezica plina Procedura este scurta si dureaza in general 10-20 minute.