De foarte multe ori, durerea lombara de cauza musculo-scheletala este confundata cu durerea lombara de cauza renala. In aceasta situatie, medicul urolog este cel care va indica o ecografie renala. In urma rezultatului se va confirma sau infirma daca exista o afectiune la nivelul rinichilor.
Ecografie renovezicala se realizeaza la fel ca o ecografie obisnuita, aplicandu-se un gel special pe portiunea care urmeaza sa fie investigata, iar imaginile sunt trimise catre monitor de sonda care foloseste ultrasunetele pentru a le reda.
Ecografia sistemului urinar joacă un rol important în diagnosticul unei game largi de boli urologice. La efectuarea screeningului cu ultrasunete puteți afla starea vezicii urinare și rinichilor și prezența pietrelor sau a chisturilor. Ecografia aparatului renovezical  este neinvaziva si are o posibilitate nelimitata de repetare. Se poate efectua ori de cate ori exista o indicatie medicala fara sa aiba efecte adverse.
Avantajele majore ale utilizarii ecografiei renovezicale:
  • nu are contraindicatii – Chiar si pacientii cei cu implanturi metalice sau implanturi cardiace pot face examinarea (care nu este posibila cu RMN). In plus, pacientii stau intr-o pozitie mai confortabila si tolereaza mult mai usor aceasta metoda.
  • permite examinarea dinamica in  timp real a pacientului – Imagistica  statica nu poate sa prezinte clar  tesuturi si structuri in miscare, cand pot aparea dureri si disfunctii.
  • faciliteaza comparatia bilaterala rapida – Medicii care efectueaza examinari cu ultrasunete sunt capabili sa evalueze rapid zona contralaterala pentru a detecta asimetriile si pentru a evalua daca  patologia exista sau daca se reduce pur si simplu la variabilitatea anatomica.

 

Cele mai multe scanari cu ultrasunete sunt neinvazive (fara ace sau injectii) si sunt de obicei nedureroase. Ultrasunetele sunt disponibile pe scara larga, usor de utilizat si mai putin costisitoare decat alte metode imagistice. Imagistica cu ultrasunete nu utilizeaza nici o radiatie ionizanta.

Permite precizie – In timp ce testele imagistice precum RMN-ul pot pierde detaliile minuscule, tehnologia cu ultrasunete ii permite medicului sa vizualizeze structuri mai complexe in organism pentru a detecta anomalii.

Pentru ce este indicata o ecografie renovezicala?

  • pentru a identifica prezenta pietrelorla rinichi
  • pentru traumatismele renale 
  • confirmarea unor malformatii renale
  • pentru evaluarea aparatului renal la copii si gravide
  • pentru a depista tumorile renale

Pregatirea pacientului inainte de o ecografie tract urinar:

Se recomandă consumul a 1 l de apa plată într-un interval de 30 minute, cu o oră înainte de investigație; pacientul nu trebuie să urineze, chiar dacă există această senzație.