Ecografia abdominala se împarte în două categorii, în funcţie de zona investigată: ecografie abdominală superioară (ficat, căi biliare, stomac, splină, rinichi, pancreas, vezică biliară) şi cea inferioară (ovare, uter, col, uterin, vezica urinară, trompele uterine).

Ecografia abdominală este recomandată pentru diagnosticarea diferitelor afecțiuni ale sistemului digestiv sau chiar cardiac (unul din simptomele infarctului miocardic fiind și prezența durerilor abdominale, precum și a diareei sau a vărsăturilor).

Pregatirea pacientului inainte de o ecografie abdominala:

Pregătirea pacientului este foarte importantă, din acest punct de vedere: pacientul nu trebuie să consume alimente cu 6 ore înainte de investigație, pentru ca stomacul să fie gol. De asemenea, este recomandat să consume 500 ml lichide cu o oră înainte de investigație, pentru ca vezica urinară să fie plină și să permită obținerea unor imaginii de o acuratețe ridicată. Cu 24 de ore înainte de realizarea ecografiilor abdominale, pacientului îi este recomandat să evite consumul de dulciuri sau alimente care pot fermenta în stomac.

Rezultatul ecografiei abdominale este oferit pe loc.