Ecocardiografia (ecografia cardiacă) este cea mai folosită metodă imagistică de evaluare a cordului, care recompune în timp real imagini ale cordului. Este neiradiantă, neinvazivă, reproductibilă și furnizează cu acuratețe informații atât despre structura, cât și despre funcția inimii.
Printre multiplele avantaje ale ecografiei cardiace se numără lipsa riscurilor (poate fi folosită inclusiv la femei însărcinate), disponibilitatea pe scară largă și posibilitatea utilizării pentru ghidarea unor intervenții.
Cum se realizează ecografia cardiacă?
Ecocardiografia se realizează cu ajutorul unui transductor ce emite și captează ultrasunete și care se poziționează pe toracele pacientului. Procedura de realizare a unei ecocardiografii este simplă: pacientul stă întins pe partea stângă sau pe spate. Medicul va aplica gel special pe o sondă, ce se va mișca pe zona pieptului. Un ecran va transmite imagini ale inimii și valvelor, înregistrând fiecare mișcare a inimii.
Pregatirea pacientului inainte de o ecografie cardiaca:
Pacientul nu trebuie să aibă o pregătire speciala, acesta poate mânca, bea și își poate urma medicația obișnuită.Rezultatul ecografiei cardiace este oferit pe loc.