Ecografia Doppler  – tot ce trebuie sa stii despre Doppler vascular

Examinarea Doppler vascular furnizează informații legate de viteza de curgere a sângelui la nivelul vaselor și permite evaluarea severităţii leziunilor aterosclerotice (procentul de stenoză realizat de placa de aterom, prezenţa ocluziilor la nivelul arterelor carotide etc).

Examinarea Doppler vascular permite vizualizarea axului carotidian (ecografia Doppler de CAROTIDE) sau a sistemului arterial periferic (ecografie Doppler ARTERIALA) sau a sistemului venos periferic (ecografie Doppler VENOASA).

Ecografia Doppler vasculara este extrem de utila pacientilor cu DIABET ZAHARAT, fiind indicata ca o investigatie de rutina pentru aceasta categorie de pacienti.

Ecografia Doppler de CAROTIDE

Permite vizualizarea arterelor carotide și subclavii, furnizând astfel un diagnostic de acuratețe al stenozelor carotidiene, al accidentului vascular cerebral ischemic produs prin ocluzia arterelor carotide sau permite urmărirea pacienților care au suferit o intervenție chirurgicală carotidiană (trombendarerectomie carotidiană cu sau fără plastie de lărgire) sau o dilatare transluminală cu balon (angioplastie carotidiană) cu sau fără montare de stent. De asemenea, ecografia Doppler de carotide este extrem de utilă la pacienții cu risc cardiovascular crescut pentru screening în vederea depistării eventualelor îngroșări ale intimei, calculul indicelui IMT (intima media thickness), evidențierea plăcilor de aterom şi evaluarea riscului de accident vascular cerebral.

Ce riscuri presupune ecografia Doppler de carotide?

Similar ecografiei cardiace, ecografia Doppler de carotide nu implică niciun risc pentru pacient, este neinvazivă, nu are contraindicații și poate fi repetată ori de câte ori este necesar. Spre deosebire de alte investigații care presupun folosirea radiațiilor sau injectarea de substanțe de contrast (radiografie, CT, RMN, angioRMN), pătrunderea în sistemul circulator al pacientului prin înțepare (arteriografie) sau în alte cavități cu ajutorul instrumentelor endoscopice (endoscopia, colonoscopia, cistoscopia, etc.), ecografia Doppler de carotide poate fi repetată oricât de frecvent fără să afecteze cu nimic pacientul respectiv.

Cum trebuie să vă pregătiți ecografia Doppler de carotide?

Investigația este ușor de efectuat (nu necesită nicio pregătire specială prealabilă, puteți mânca, vă puteți lua medicamentele și puteți consuma lichide înainte de investigație). De asemenea, ecografia Doppler de carotide se poate efectua în orice moment al zilei și nu presupune niciun fel de disconfort pentru pacient.

În ce constă ecografia Doppler de carotide?

Ecografia Doppler de carotide presupune plasarea unui dispozitiv cu ultrasunete (transductor) pe gâtul pacientului, cu ajutorul căruia medicul poate să vizualizeze pe monitor arterele carotide şi, astfel, poate identifica eventualele anomalii morfologice sau funcționale de la nivelul acestora (depuneri de colesterol – plăci de aterom, stenoze – îngustări, ocluzii, viteze de flux crescute, șamd.)

Investigația durează aproximativ 20 minute, se poate efectua în orice moment al zilei, poate fi repetată de oricâte ori este necesar fără să prezinte niciun risc. În timpul investigației vi se va solicita să vă întindeți pe spate cu capul cât mai jos (fără pernă) în așa fel încât gâtul să fie etalat, și astfel fereastra ecografică să fie mai bună.

 

Ecografia Doppler ARTERIALA periferică

Ecografia Doppler arterială periferică este o metodă de diagnostic care, similar altor tipuri de ecografie, se bazează pe folosirea ultrasunetelor pentru a vizualiza arterele periferice (arterele care irigă membrele, arterele renale, șamd).

Cand este indicata ecografia Doppler arterială periferică? Care sunt beneficiile și indicațiile ecografiei Doppler arteriale periferice?

Ecografia Doppler arterială periferică permite vizualizarea sistemului arterial de la nivelul membrelor superioare și inferioare, furnizând astfel un diagnostic de acuratețe al arteriopatiei obliterante a membrelor inferioare (arterită), al sindromului de ischemie periferică acută sau cronică sau permite urmărirea pacienților care au suferit o intervenţie chirurgicală în sfera vasculară (bypass, trombendarerectomie, dezobstrucție arterială cu sonda Fogarty, etc) sau o dilatare transluminală cu balon (angioplastie) cu sau fără montare de stent.

De asemenea, ecografia Doppler arterială periferică este extrem de utilă la pacienții cu diabet zaharat pentru screening în vederea depistării eventualelor îngroșări ale intimei, evidențierea plăcilor de aterom și evaluarea riscului de a dezvolta   arteriopatie obliterantă a membrelor inferioare (arterită).

Ecografia Doppler de artere renale  permite vizualizarea arterelor renale fiind  indicată  în diagnosticul stenozei de artere renale.

Ce riscuri presupune ecografia Doppler arterială periferică?

Similar ecografiei cardiace, ecografia Doppler arterială periferică nu implică niciun risc pentru pacient, este neinvazivă, nu are contraindicații și poate fi repetată ori de câte ori este necesar.

Cum trebuie să vă pregătiți ecografia Doppler arterială periferică?

Investigația este ușor de efectuat (nu necesită nicio pregătire specială prealabilă, puteți mânca, vă puteți lua medicamentele și puteți consuma lichide înainte de investigație). De asemenea, ecografia Doppler arterială periferică se poate efectua în orice moment al zilei și nu presupune niciun fel de disconfort pentru pacient

În ce constă ecografia Doppler arterială periferică?

Ecografia Doppler arterială periferică presupune plasarea unui dispozitiv cu ultrasunete (transductor) la nivelul arterelor periferice de la membrele superioare și inferioare în punctele de elecție (unde arterele sunt mai superficiale și pot fi vizualizate mai ușor) sau la nivelul abdomenului, periombilical pentru arterele renale. Astfel, medicul poate să vizualizeze pe monitor arterele periferice sau arterele renale și poate identifica eventualele anomalii morfologice sau funcționale de la nivelul acestora (depuneri de colesterol – plăci de aterom, stenoze – îngustări, ocluzii, viteze de flux crescute, șamd.)

Investigația durează aproximativ 20 minute, se poate efectua în orice moment al zilei, poate fi repetată de oricâte ori este necesar fără să prezinte niciun risc. În timpul investigației vi se va solicita să vă întindeți pe spate sau pe o parte și să flectați (îndoiți) membrele superioare sau inferioare în funcție de ce segment arterial se urmărește a fi vizualizat. Uneori medicul vă poate solicita să vă ridicați în picioare pentru a vizualiza mai bine anumite segmente arteriale.

 

Ecografia Doppler VENOASA periferică

Ecografia Doppler venoasă este o metodă de diagnostic care, similar altor tipuri de ecografie, se bazează pe folosirea ultrasunetelor pentru a vizualiza venele periferice.

Cand este indicata ecografia Doppler venoasă? Care sunt beneficiile și indicațiile ecografiei Doppler venoase?

Ecografia Doppler venoasă permite vizualizarea sistemului venos de la nivelul membrelor superioare și inferioare, furnizând astfel un diagnostic de acuratețe al varicelor hidrostatice (boala varicoasă), al tromboflebitei superficiale și profunde, al trombozei venoase. De asemenea, această investigație este utilă pentru urmărirea pacienților care au suferit o intervenție chirurgicală care se adresează sistemului venos (safenectomie) sau o procedură percutană pentru rezolvarea insuficienței venoase (laser, fotocoagulare) precum și pentru evaluarea sistemului venos înainte de operația de bypass aortocoronarian.

Ce riscuri presupune ecografia Doppler venoasă?

Similar ecografiei cardiace, ecografia Doppler venoasă nu implică niciun risc pentru pacient, este neinvazivă, nu are contraindicații și poate fi repetată ori de câte ori este necesar.

Cum trebuie să vă pregătiți ecografia Doppler venoasă?

Investigația este ușor de efectuat (nu necesită nicio pregătire specială prealabilă, puteți mânca, vă puteți lua medicamentele și puteți consuma lichide înainte de investigație). De asemenea, ecografia Doppler venoasă se poate efectua în orice moment al zilei și nu presupune niciun fel de disconfort pentru pacient.

În ce constă ecografia Doppler venoasă?

Ecografia Doppler venoasă presupune plasarea unui dispozitiv cu ultrasunete (transductor) la nivelul venelor de la membrele superioare și inferioare în punctele de elecție (unde venele sunt mai superficiale și pot fi vizualizate mai ușor). Astfel, medicul poate să vizualizeze pe monitor sistemul venos superficial sau profund și poate identifica eventualele anomalii morfologice sau funcționale de la nivelul acestora (dilatații varicoase, prezența de trombi, valvule insuficiente, șamd.).

Investigația durează aproximativ 20 minute, se poate efectua în orice moment al zilei, poate fi repetată de oricâte ori este necesar fără să prezinte niciun risc. În timpul investigației vi se va solicita să vă întindeți pe spate sau pe o parte și să flectați (îndoiți) membrele superioare sau inferioare în funcție de ce segment venos se urmărește a fi vizualizat. Uneori medicul vă poate solicita să vă ridicați în picioare pentru a vizualiza mai bine continența valvulelor venoase.

La fel ca și la ecografia cardiacă, examinarea bidimensională oferă date morfologice, permițând vizualizarea pereților venoși, a valvulelor venoase și a eventualilor trombi de la nivelul acestora. Examinarea Doppler furnizează informații legate de viteza de curgere a sângelui la nivelul vaselor și permite evaluarea severității insuficientei venoase.