Ce tipuri de ECOGRAFII exista si cand sunt recomandate?
Ecografia este o investigatie care foloseste ultrasunete pentru a reda imagini elocvente ale organelor corpului, ajutând specialistul sa puna un diagnostic rapid in vederea unui plan corect de tratament.
Examinarea ecografica utilizeaza acelasi principiu ca si sonarul folosit de vase, pescari sau chiar lilieci. Atunci cand unda de sunet atinge un obiect, aceasta ricoseaza producand un ecou.In ecografie, un transductor trimite ecouri. Aceste ultrasunete sunt reflectate de structurile anatomice intalnite si apoi receptionate si transformate intr-o scara de tonuri alb-negru pe monitor.
Ultrasunetele sunt vibratii mecanice cu frecvente de peste 20.000 Hz, imperceptibile auzului uman, care sunt inofensive pentru structurile anatomice pe care le intalnesc. Ajungand inapoi la sonda ecografica si ulterior in calculator produc imagini 3D sau 4D ale organelor – marime, forma, consistenta (solid sau fluid).
Avantajele pe care le ofera ecografia: rapiditatea obtinerii unui diagnostic pozitiv sau de excludere, lipsa de nocivitate (nu iradiaza, nu este dureroasa, este non-invaziva), posibilitatea de repetare, practic nelimitata ca numar de examinari si timp, obtinerea de planuri multiple si diferite de examinare ale aceluiasi organ.
Cu ajutorul explorarii ecografice pot fi depistate diferite modificari in structura, cum ar diferitele formatiuni tumorale sau suferintele organelor in cadrul unor tulburari metabolice – spre exemplu dislipidemiile, diabetul zaharat sau bolile inflamatorii. In afara modificarilor structurale, ecografia poate depista si modificari in functionalitatea unor organe, prin vizualizarea in timp real a acestora, fiind foarte utila in studiul tubului digestiv, al inimii, al activitatii musculare, etc. Indicatiile de examinare sunt multiple, la ora actuala existand practic putine ramuri ale mediciniei care sa nu benificieze intr-un fel, de examinare ecografica.

In cadrul centrului medical MedIF – Otopeni, puteti beneficia de o gama variata de ecografii, efectuate de catre medici cu experienta vasta si o cazuistica importanta. Expertiza medicilor nostri este dublata de aparatura ultraperformanta, de ultima generatie.

Tipuri de ecografii ce se pot efectua in clinica MedIF Otopeni: