Ce este ecografia pelvina?

Ecografia pelvina permite vizualizarea uterului, trompelor uterine, ovarelor, fundului de sac Douglas si tractul urinar inferior la persoanele de sex feminin, iar la cele de sex masculin alaturi de vezica urinara pot fi investigate prostata si veziculele seminale.

Cum se efectueaza ecografia pelvina?

Ecografia pelvina reprezinta o investigatie imagistica care utilizeaza ultrasunetele.

Imaginea ecografica se formeaza prin reflectarea ultrasunetelor, emise cu ajutorul unui transductor, de catre structurile tisulare intraabdominale.

Avantajul major al ecografiei pelvine fata de investigatiile imagistice iradiante (de tipul computer tomograf) este oferit de lipsa iradierii si posibilitatea de examinare de catre medicul specialist chiar si a pacientilor cu dispozitive cardiace sau implanturi protetice, obiectele metalice neifluentand rezultatele investigatiei.

Cand este indicata ecografia pelvina?

Ecografia pelvina este indicata la persoanele de sex feminin in cazul simptomatologiei ginecologice reprezentate de sangerari anormale, sindrom algic pelvin, urmarirea unor patologii cunoscute la nivelul vezicii, uterului, colului, trompelor sau ovarelor. Este indicat ca investigatia sa fie efectuata cu vezica urinara plina, in zilele 4-9 ale ciclului menstrua, atunci cand endometrul este subtire si faciliteaza identificarea eventualelor formatiuni polipoide.

La barbati ecografia pelvina este utila pentru investigarea cauzelor de infertilitate si a simptomatologiei clinice sugestive pentru afectiunile tumorale sau inflamatorii ale prostate sau veziculelor seminale.

Vezica urinara se examineaza ecografic inainte de mictiune si poate fi decelata prezenta de calculi intravezicali, polipi, diverticuli sau tumori vezicale sau modificari inflamatorii ale peretilor.

Uterul este situat posterior de vezica urinara si prezinta structura omogena cu miometrul, muschiul uterin, mai gros, hipoecogen, fiind situat in periferie, iar endometrul hiperecogen, central, poate avea dimensiuni diferite in functie de fazele ciclului menstrual.

Fundul de sac Douglas reprezinta cea mai ai decliva portiune a pelvisului fiind delimitata anterior de uter si posterior de catre rect. Examinarea ecografica a fundului de sac Douglas permite identificarea colectiilor lichidiene la acest nivel care pot aparea in diferite patologii de tipul bolilor inflamatorii pelvine, abceselor ovariene, sarcinilor extrauterine, endometriozei, peritonitelor sau rupturilor de chist ovarian.

Prostata inconjoara prima parte a uretrei si este situata imediat sub vezica urinara si anterior de rect. Examinarea ecografica a prostatei se face inainte de mictiune, cu vezica urinara plina si are rol de stabilire a diagnosticului afectiunilor inflamatorii sau tumorale benigne sau maligne- adenom sau cancer.

Veziculele seminale sunt examinate prin intermediul ecografiei pelvine pentru evidentierea cauzelor de infertilitate masculina si monitorizarea pacientului in timpul tratamentului. Investigatia aduce detalii despre volumul, forma si dispozitia veziculei seminale in raport cu prostata si restul organelor pelvine si poate orienta diagnosticul spermatocistitei si abcesului veziculei seminale.

Pregatirea pacientului inainte de o ecografie pelvina:

Pregătirea pacientului este foarte importantă, din acest punct de vedere: pacientul nu trebuie să consume alimente cu 6 ore înainte de investigație, pentru ca stomacul să fie gol. De asemenea, este recomandat să consume 500 ml lichide cu o oră înainte de investigație, pentru ca vezica urinară să fie plină și să permită obținerea unor imaginii de o acuratețe ridicată. Cu 24 de ore înainte de realizarea ecografiilor abdominale, pacientului îi este recomandat să evite consumul de dulciuri sau alimente care pot fermenta în stomac.

Rezultatul ecografiei abdominale este oferit pe loc.